Anneye bağımlılık, çocuğun ruhsal ve bilişsel gelişiminde kritik sorunlara neden olurken, çocukta okul korkusunun oluşmasına da yol açabiliyor.
3 yaşına kadar sosyalleşme becerilerini kazanan çocuklar, bundan önce temel ihtiyaçlarının karşılanması sebebiyle anneye bağımlı yaşarken öte taraftan da anneden ayrışmaya çalışıyor.
Acıbadem Fulya Hastanesi Uzman Psikolog Sena Sivri, çocuk yaşının gerektirdiği beceri ve yetileri kazandıkça bu bağımlılık halinin azaldığını belirtti.
Çocuk, gelişiminin devam eden süreçlerinde bağımlılığın yerini bağlılığın almasının beklendiğine işaret eden Sivri, bu sürecin bazı çocuklarda gerçekleşemediğini ve çocukların anneye bağımlı olmaya devam ettiğini kaydetti.
Çocuklar psikososyal gelişimleri doğrultusunda ayrışmaya, bireyselliklerini ilan etmeye hazır olduğuna dikkat çeken Sivri, anneye bağımlı olmanın genellikle ebeveyn tutumlarıyla ilişkili olduğuna vurgu yapıyor.
BU BELİRTİLER VARSA VAKİT GEÇİRMEDEN DOKTORA GİDİN
Tek başına yapabileceği şeyler için bile destek bekliyorsa,
Siz yanında yokken huysuz, hırçın ve uyumsuz oluyorsa,
Topluluk içinde zorluk çekiyorsa,
Sosyalleşmede sorun yaşıyorsa,
Bağımsız olarak bir şey yapamıyorsa,
Her karar verme sürecinde destek bekliyorsa,
Okula gitmek istemiyorsa,
Ödevlerini tek başına yapamıyorsa,
Grup içinde uyum sağlayamıyorsa, çocuğunuz size bağımlı olabilir.
ANNE BAĞIMLILIĞINA KARŞI EBEVEYNLERİN ALABİLECEKLERİ ÖNLEMLER
Çocukların ayrışmaya dair en büyük korkuları terk edilmekle ilgili oluyor. Pandemi sürecinde de sürekli anneyle beraber olan çocuklar, kreşe, okula veya bakıcısına giderken ilk olarak terk edilmekten korkuyor ve tepkilerini bu doğrultuda veriyorlar. Çocuğunuza onu terk etmediğinizi net olarak anlatmalı, güvence vermelisiniz.
Karşılıklı iletişimi geliştiren ve çocuğunuzun duygusal gelişimine katkıda bulunacak olan aktiviteler yapmayı alışkanlık haline getirin.
Çocukta gelişen kaygılar genelde ebeveyne ait kaygılar oluyor. Ebeveyn olarak kendi kaygınızın farkında olmalı ve bunu yönetebilmelisiniz. Aşırı kaygılı, korumacı ebeveyn tutumundan uzak durun.
Çocuğun sorumluluğu altında olan şeyleri onun yerine tamamlamayın. Gelişen yetileri doğrultusunda kendi başına bir şeyler yapmasına izin verin ve onu teşvik edin.
Özgüvenini destekleyici, şevk verici, motive edici söylemlerde bulunun, “bırak senin yerine ben yaparım”, “onu sen yapma, aman bir şey olur” gibi korkutucu, çocuğu geri tutan söylemlerden kaçının.
Anne sakin kalamadığında çocuğun yaşadığı kriz daha uzun sürüyor. Ayrılmanız gereken anlarında çocuğunuzun verdiği tepkilere karşı soğukkanlı durun, kontrolü elinizde tutun.
Sabırlı olmanız, bu ayrışma sürecine zaman tanımanız, geri adım atmamanız, baş edemediğinizi hissettiğinizde uzman desteği almanız da bağımlı bir ilişkiyi önlemede son derece önemli role sahip.