Balıklama Atlamayın | Sağlığa Yürü

Balıklama Atlamayın

Balıklama Atlamayın

Havuza ve denize balıklama atlamanın çok riskli kazaları beraberinde getirebileceğine dikkat çeken uzmanlar, boyun yaralanmalarına karşı uyarıda bulunuyor.

Kişinin dibe çakılmamak için başını aniden ve çok hızlı bir şekilde arkaya ve yana çevirmesinin boyun omurlarını kırmasına yol açabileceğini belirten uzmanlar, bu durumun geçici ya da kalıcı hasarlara sebep olabileceğinin altını çiziyor.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, denize ve havuza balıklama atlamanın çok ciddi boyun yaralanmalarına ve omurilik ve sinir hasarlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Boyun omurları kırılabilir

“Tüm bu ani, yüksek bir kuvvet – ivme ile boynun hareketinin, boyun omurlarının kırıklarına ve bütünlüğünün bozulmasına yol açar” diyen Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Bu kırıklar omurga içinde muhafaza olan omurilik ve sinir dokusuna zarar verebilir. Boynun son derece esnek yapısı, geniş hareket kapasitesi, güçlü kas ve diğer yumuşak doku donanımına karşın, -özellikle öncesinde yapısal sorun, dar boyun omurga kanalı, boyun fıtığı, doğumsal anomaliler gibi durumlar olan kişilerde- sığ bir suya balıklama atlama sırasında boyna binen ani ve güçlü bir yüklenme ile boyun omurgasında akut olarak gelişen kırıklar, parçalı kırıkların normal yerinden çıkması ve sinir dokusuna basması, boyun fıtıkları, yumuşak doku ve bağ dokusunun yaralanmaları gibi pek çok patolojik lezyon ortaya çıkar” uyarısında bulundu.

Felçlere yol açabiliyor

“Sığ suya balıklama atlama ile ortaya çıkabilen bu travmatik lezyonlar, ne yazık ki klinik olarak son derece ağır belirti ve bulgulara, bazen ani ölümlere ya da ciddi sakatlıklara yol açmaktadır.” Diyen Bozbuğa, kollarda – bacaklarda ve gövde de motor/ hareket, duyu ve diğer tüm sinirsel aktivitelerin kısmi ya da tam, geçici ya da kalıcı felçlerin bu tabloda sıklıkla görülen durumlar olduğunu kaydetti.

Kalp ve solunum bile durabiliyor

Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Ayrıca, bazen travma, kafa ile omurga bileşimini ve hatta daha yukarısını (beyin sapını, beyni) etkileyerek solunum ve kalp işlevleriyle ilgili bozukluklara, bazen ani kalp – solunum durmasına (arrest) ve ölümlere neden olabilmektedir. Bunun yanında, bu travmalarda vücutta başka sistem ve yapılara ait ağır travmatik lezyonlar da gelişebilmektedir” uyarısında bulundu.

Balıklama Atlamayın
Balıklama Atlamayın

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN