Başımızı En Sık Döndüren Hastalık | Sağlığa Yürü

Başımızı En Sık Döndüren Hastalık

Başımızı En Sık Döndüren Hastalık

Her şeyin dönmesi, dengenin yitirilmesi, düşecekmiş hissine kapılma, hareket halinde görüntüleri sabitleyememe, bazen bulantı, kusma, kulak çınlaması gibi şikayetler birçok kişinin sorunu olan baş dönmesinin tipik semptomlarını oluşturuyor.

Uzmanlar halk arasındaki yaygın inanışın aksine baş dönmesinin bir hastalık değil, birçok hastalığın habercisi olduğunu belirtiyor.

Baş dönmesinde akla ilk gelenin beyin tümörü olduğunu söyleyen Acıbadem Fulya Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, ciddi hastalıklara işaret etmesi açısından bir an önce doktora başvurulmasını tavsiye ediyor.

Kulak kristallerinin yer değiştirmesi olarak bilinen Bening paroksismal pozisyonel vertigo, baş dönmesinin en sık görülen çeşidini oluşturduğunu kaydeden Tatlıpınar,  15 saniyeden birkaç dakikaya kadar devam edebilen, hareketle tetiklenen baş dönmelerinin altında da çoğunlukla bu nedenin yattığını belirtti.

Acıbadem Fulya Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar şunları söyledi: “Kafa travması, ani hareket, öne eğilme, zıplama, yatakta sağdan sola veya soldan sağa sola dönme gibi hareketler kristallerin yer değiştirmesine bağlı gelişen baş dönmesini tetikleyebiliyor.

Baş dönmesinin en sık görülen sorumlusu olan bu hastalıkta düzeltici manevralarla yüzde 90 gibi yüksek oranda başarı sağlanabiliyor. İşitme kaybı, kulak çınlaması, yüzde his kaybı, yüz felci gibi şikayetlerin eşlik ettiği baş dönmeleri ise işitme siniri, beyin, beyincik kaynaklı tümörler sonucu gelişebiliyor.

İç kulaktaki sıvı artışı nedeniyle oluşan meniere hastalığı, vestibüler nörinit (denge sinir iltihabı), demir ve B vitamini eksikliği, hipertansiyon, hipotiroidi, migren, multiple skleroz, tümörler ve hatta stres gibi psikolojik etkenler de başımızı döndürebiliyor”

Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, baş dönmesiyle ilgili acil tedavi gerektiren şikayetleri şu şekilde sıraladı:

Baş dönmesi sorunu saniyeler sürmekle beraber tekrarlıyorsa,

Saatlerce sürüyorsa,

Ataklar halinde geliyorsa,

İşitme kaybı, bulantı kusma, baş ağrısı, kulak çınlaması gibi yakınmalar eşlik ediyorsa.

Başımızı En Sık Döndüren Hastalık
Başımızı En Sık Döndüren Hastalık

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN