Çocuklara Biontech Aşısı Yapılır mı? | Sağlığa Yürü

Çocuklara Biontech Aşısı Yapılır mı?

Çocuklara Biontech Aşısı Yapılır mı?

İstanbul Alerji Kurucusu, Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, alerjisi olan çocuklara yapılacak covid-19 aşısı hakkında bilgi verdi.

Çocuklara COVID aşısı için faz 3 çalışmasını tamamlayarak onay alan tek aşının Biontech olduğunu söyleyen Akçak, Sinovac aşısı 13-18 yaş arası faz 1 ve faz 2 çalışmalarının tamamlandığını ve faz 3 çalışmasının tamamlanması ile birlikte bu aşının da 18 yaş altındaki çocuklara yapılmaya başlanabileceğini ifade etti.

12-15 yaş ve 16-25 yaş çocuk ve gençlerde uygulanan Biontech aşısı çalışması sonuçlarına iki doz yapılan aşının etkinliğinin yüzde100 olarak bildirildiğin aktaran Akçay, ergenlerde, genç yetişkinlere göre daha yüksek oranda antikor geliştiğini söyledi.

Biontech’in Alerji Riski

Biontech aşısının alerji riskleri hakkında bilgi veren Akçay şunları ifad etti: BioNTech aşısı için milyon doz aşı başına yaklaşık 11 vakada şiddetli alerjik reaksiyon gözlenmiştir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin bir raporuna göre, bu alerjik reaksiyonların % 71’i aşılamadan sonraki 15 dakika içinde gelişmiş ve çoğunlukla (% 81) bir alerji veya alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilerde meydana geldiği bildirilmiştir.

Alerjik Hastalığı Olanlar Hangi Aşıyı Olsunlar?

Alerjik astım, egzama, alerjik nezle, besin alerjisi ve diğer alerjik hastalığı olan kişilerin BioNTech aşısı olmasında sakınca yoktur. Sadece alerjik hastalığı olanların aşılarını hastane ortamında yaptırmaları ve aşı sonrası 30 dakika gözetim altında beklemeleri faydalı olacaktır.

İlaç alerjisi olanlar için BioNTech aşısının alerji riski daha yüksektir. Bu nedenle özellikle ilaçların tablet formuna alerjik reaksiyon geçirmiş olanlar, ilaç alerjisinin nedeni tespit edilmemiş olanların BioNTech aşısı olmadan önce polietilen glikol maddesine alerji yönünden alerji uzmanlarınca değerlendirilmesi faydalı olacaktır.”

Çocuklara Biontech Aşısı Yapılır mı
Çocuklara Biontech Aşısı Yapılır mı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN