Ağızda var olan bazı bakteri türleri yiyeceklerden alınan şeker ve karbonhidratı aside dönüştürüyor.
Dönüşen bu asitler dişin yüzeyindeki mineralleri yok ediyor ve önce ufak ardından da hızla büyüyen delikler oluşmasına neden oluyor. Bakterilerin şeker ve karbonhidratı aside dönüştürüp, onun da mineralleri yok etmesiyle oluşan bu deliklere ise çürük adı veriliyor.
Diş temizliğine önem vermeyen ve şeker, karbonhidrat ile asitli gıdaları çok tüketenlerin dişlerinin hızla çürüdüğüne dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Arzu Tekkeli: “Beslenmemizde şekerli, asitli ve yoğun karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durmak, dişlerimizi günde en az iki kez, tercihen her ana öğünden sonra fırçalamak, diş ipi ve ağız gargarası gibi fırçalamaya yardımcı destek ürünler kullanmak ve 6 ayda bir diş hekimi kontrolünü aksatmamak diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur.” diye konuştu.
Sosyo kültürel anlamda zayıf kalmış toplumlarda ve maddi olarak yetersiz olan toplum ve bireylerde diş çürüklerinin daha sık görüldüğünü belirten Tekkeli, paketli ve işlenmiş gıdalar, asidi yüksek içecekler, pişirilmiş ve yumuşacık yapılmış karbonhidratlar yüzünden diş çürükleri oldukça yaygın görüldüğünü aktardı.
Şekerli, yapışkan ya da asitli gıdaların ana öğünler arasında tüketilmesi gerektiğine vurgu yapan Tekkeli, ardından dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini belirterek, ara öğünlerde elma, havuç gibi sert gıdaların tüketilmesini tavsiye etti.