Yangın sırasında dumanın içinde bulunan ısı, gaz ve tam yanmamış parçacıklar sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor.
Dumandan etkilenen kişinin acilen yangın alanından uzaklaştırılarak temiz hava alacağı ortama taşınması gerektiğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, imkan varsa oksijen desteği alacak yere götürülmesi gerektiğini söyledi.
Saltürk, ilk başta ciltte renk değişikliği, cilt yanıkları, koyu renkli balgam, ses kısıklığı, yanan burun kılları gibi çok önemli değil gibi görünen durumlarda dahi mutlaka fizik muayene ve testler ile değerlendirme yapılması gerektiğini kaydetti.
Dumanın karbonmonoksit, formaldehit, hidrojen siyanür, hidrojen sülfit gibi gazlar içerdiğini belirten Saltürk, tam olarak yanmamış çok sayıda küçük parçacığın burun filtreleme sistemini geçerek akciğere ulaştığını söyledi.
Saltürk: “Hava ile taşınan yüksek ısı solunum yollarında yanıklara sebep olabilir. Üst havayollarında özellikle aktif sahada yer alan kişilerde dil ve gırtlak bölgesinde yanığa bağlı ödemler ve nefes almakta güçlük hatta boğulmalar ortaya çıkabilir.” diye konuştu.
Diğer önemli bileşiğin ise hidrojensiyanür olduğunu, bu gazın da çarpıntı, hızlı soluma, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı ve sonunda epilepsi benzeri atak ve koma ile sonuçlanan zehirlenmelere sebep olabildiğini belirten Doç. Dr. Ziya Saltürk şunları ifade etti: “Fiziki muayene ve havayolu, dolaşım ve solunum fonksiyonları da değerlendirilmeli. Hastanın üzerindeki eşyalar özellikle metal takılar hidrojen siyanür birikebileceği için çıkarılmalı. Hastaların durumu aniden kötüleşebileceği için zaman kaybetmeden en yakın hastaneye ulaşılmalı.”