Uzmanlar varis tedavisinin havalar ısınmadan yapılması gerektiğini belirtiyor.
Bahar mevsiminin kısmen başladığı bugünler, varis tedavisi için de en uygun dönemler olarak görülüyor. Yaz döneminde tedavisi çok zor olan hastalığın, uzmanlar tarafından genelde havaların tam ısınmadığı mevsimlerde tedavi edilmesi tavsiye ediliyor.
Varis hastalığı, yazın giyilen şort ve etek gibi kıyafetleri tercih edenler için estetik kaygılara da sebep oluyor. Yazın gönül rahatlığıyla giyinip tatil döneminde sıkıntı çekmek istemeyenler, varis tedavisini yaz gelmeden yaptırıyor.
Varisin hava değişimlerinden en çok etkilenen hastalıklardan olduğunun altını çizen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk şunları söyledi: “Yaz aylarında havaların sıcak olması ve buna bağlı olarak damarların normalden daha geniş olmaya eğilimi işlem/ameliyat ve sonrasındaki süreci hasta açısından daha zorlu bir hale getirebilir. Bununla birlikte işlemden/ameliyattan sonra 1 ay boyunca giyilmesi önerilen varis çorabının yaz aylarında kullanımı hem konfor hem de estetik açıdan hastayı rahatsız edebilir.
Ayrıca iyileşme ve vücutta yeni duruma adapte olma döneminin genelde güneşlenilen ve denize girilen yaz aylarına denk gelmesi, hastanın geçici süreliğine uyması gereken kurallara uyamamasına (sıcak ortamlarda bulunmama, güneşlenmeme, çok ayakta kalmama) ve hastanın tedavisini aksatmasına (ilaç saatlerinin kaçırılabilmesi, varis çorabının düzenli kullanılmaması) neden olabilmektedir. Bu durum hem tedavinin başarı oranını düşürmekte, hem de bir takım komplikasyonların oluşumunu arttırabilmekte. Aynı zamanda işlem sonrası dönemin (kış aylarına oranla) daha sorunlu geçmesine neden olabilmektedir.”